rendereing van de grote transparante gevel van het eenheidsbureau politie Haaglanden in Den Haag

middenin de samenleving

Eenheidsbureau Politie Den Haag

De politie-eenheid van Den Haag krijgt in 2023 een nieuw hoofdbureau. De locatie? Dat is De Binckhorst, een wijk die momenteel transformeert van industrie- en bedrijventerrein naar woon- en werkgebied. Goed zichtbaar vanaf de snelweg, het station en het centrum. Duidelijk herkenbaar ook voor een breed publiek. Passend in de wijk en bij het imago en de identiteit van de organisatie; dat was de opgave. LIAG heeft een voorstel ingediend.

Functie:
kantoorgebouw, inclusief publieksgebied, ophoud-/arrestantengebied en parkeerfaciliteiten

Opdrachtgever:
Politie

Locatie:
Den Haag

Jaar:
2018

Status:
competitie

een krachtig gebaar
Het ontwerp voor het Eenheidsbureau van de Politie is zorgvuldig ruimtelijk ingepast in De Binckhorst; een wijk met historie en industrieel van karakter. Aansluiting is bereikt door een zorgvuldige opbouw van de volumes te realiseren, in de ritmiek van de gevelopeningen en door te kiezen voor robuuste materialen zoals beton.
De verschijningsvorm is functioneel; accenten maken het programma vanaf de straat afleesbaar, zoals het publieks- en het werkgebied, net als de opstelplaats van politievoertuigen. Dit maakt het gebouw direct herkenbaar als politiebureau. Het open karakter toont de taken die de Politie uitvoert en dat zij midden in de samenleving staat.
De nieuwbouw is alzijdig. Elke gevelzijde van het Eenheidsbureau – transparant waar mogelijk – fungeert als het visitekaartje voor de Politie. De hoofdentree is in één oogopslag te herkennen door de prominente liggen ervan, namelijk ter plaatse van het overstek én het verticale hoogteaccent.

een inspirerend thuis
In het gebouw gaan de verschillende (functie)zones (inclusief beveiligingsschillen) vloeiend in elkaar over. De ‘ronde’ functioneert daarbij als verbindende schakel tussen de verdiepingen en de diverse afdelingen. Deze doorlopende route bevordert de samenwerking tussen de medewerkers onderling en vergroot de interactie met de omgeving en met elkaar.
Verder is ervoor gezorgd dat de medewerkers van de Haagse eenheid zich prettig voelen in het hoofdbureau. Een gezonde en groene werkomgeving draagt hieraan bij. De ruimten zijn gepositioneerd rondom een binnentuin, aan de gevel of de ‘ronde’. Naast volop daglicht, biedt het de gebruikers een mooi uitzicht op de tuin of stad en stimuleert het hen om regelmatig te bewegen gedurende de dag.
Tot slot is er voor de politiemedewerkers een huiskamer gecreëerd. Deze is strategisch gelegen door z'n verbinding met de ‘ronde’, de binnentuin en de parkeergarage. Dit is de plek waar de medewerkers aan het begin en/of einde van de werkdag informeel samenkomen. Het versterkt het gevoel van saamhorigheid.

Partners:
Zonneveld ingenieurs

Interieurontwerp:
OTH architecten

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op